Forest Inn

Τοποθεσία

dadiaΗ Δαδιά είναι ένας οικισμός 200 περίπου οικογενειών, 67 χιλιόμετρα βόρεια της Αλεξανδρούπολης.
Το όνομα της προήλθε από το άφθονο δαδί, το γεμάτο, δηλαδή, ρετσίνι ξύλο του πεύκου που στα παλιότερα χρόνια χρησίμευε ως προσάναμα και ως φωτιστικό μέσο.

Είναι ένα όμορφο και ήσυχο χωριό, ένα από τα ελάχιστα “ζωντανά” χωριά της ακριτικής υπαίθρου. Διαθέτει σχολείο και κέντρο υγείας και περιβάλεται απο όμορφες εκκλησίες και πολλά ξωκλήσια.

Είναι διάσημο καθώς γύρω του εκτίνεται το Δάσος της Δαδιάς- Λευκίμμης- Σουφλίου, που χαρακτηρίστηκε προστατευόμενο το 1980 και το 2003 ως Εθνικό Πάρκο.

monopatiΣτο Εθνικό Πάρκο βρίσκει κανείς ποικιλόμορφο τοπίο με πλούσια βλάστηση, ρεματιές, αιωνόβια δέντρα μαύρης και τραχειάς πεύκης, βελανιδιές, οξιές και έλατα.Διαθέτει ιδιαίτερα πλούσια πανίδα με 220 είδη πουλιών, 40 είδη ερπετών και αμφιβίων(όπως φίδια, σαύρες, χελώνες και βατράχια) καθώς και 48 είδη θηλαστικών(όπως λύκοι, ζαρκάδια, τσακάλια,σκίουροι και νυχτερίδες).

Εδώ συναντάει κανείς 36 από τα 38 είδη αρπακτικών που ζουν συνολικά στην Ευρώπη. Στην περιοχή φωλιάζουν κάθε χρόνο είκοσι περίπου ζεύγη μαυρόγυπων που αποτελούν και τον μοναδικό πληθυσμό που απέμεινε στην νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς επίσης και τα πολύ σπάνια είδη όπως ο Χρυσαετός, ο Πετρίτης, ο Ασπροπάρης, ο Μαυροπελαργός και η Αετογερακίνα.

Στην άκρη του χωριού βρίσκεται το Κέντρο Ενημέρωσης, στο οποίο ο Φορέας Διαχείρησης του Εθνικού Πάρκου έχει μόνιμη έκθεση φωτογραφιών και οπτικοακουστικού υλικού καθώς επίσης και πωλητήριο αναμνηστικών ειδών. Οι επισκέπτες μεταφέρονται με λεωφορείο στο παρατηρητήριο, όπου έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν με τηλεσκόπια τα πουλιά στο χώρο της ταϊστρας. Για τους περπατητές υπάρχουν ειδικά χαραγμένα και σηματοδοτημένα μονοπάτια μέσα από το δάσος, όπου μπορούν να απολαύσουν διαδρομές εκπληκτικής ομορφιάς.

 

Φορέας Διαχείρησης του Εθνικού Πάρκου Δάσους της Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου
watch_1Μια έκθεση του B. Hallmann για λογαριασμό της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας και Περιβάλλοντος του Υπουργείου Συντονισμού, που έγινε με τη βοήθεια της IUCN/WWF και δημοσιεύτηκε το 1979, ενεργοποίησε την ελληνική κυβέρνηση και το 1980, με κοινή υπουργική απόφαση, δημιουργήθηκε η προστατευόμενη περιοχή της Δαδιάς. Η περιοχή αυτή αποτελείται από δύο πυρήνες αυστηρής προστασίας, όπου απαγορεύονται οι περισσότερες ανθρώπινες δραστηριότητες εκτός από τις παραδοσιακές χρήσεις της γης, με έκταση 6400 και 800 εκτάρια αντίστοιχα, οι οποίοι περιβάλλονται από 39000 εκτάρια περιφερειακής ζώνης. Το 1985 οι Helmer και Schotte, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της μελέτης τους πάνω στην ερπετοπανίδα της περιοχής του Έβρου και ειδικότερα του δάσους της Δαδιάς, συμπέραναν πως ο αριθμός των ειδών και οι πληθυσμιακές πυκνότητες είναι μοναδικές στην Ευρώπη. Πρότειναν δε για το λόγο αυτό, καλύτερη διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής και την ένταξή της σε ευρωπαϊκό δίκτυο βιογενετικών αποθεμάτων. Το 1987, με μερική οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε μια σειρά διαχειριστικών προγραμμάτων. Η έλλειψη τροφής θεωρήθηκε σημαντικός παράγοντας μείωσης του πληθυσμού των γυπών, κι έτσι επιλέχθηκε μια κατάλληλη τοποθεσία που περιφράχθηκε έτσι ώστε να αποτελεί ασφαλή χώρο ταΐσματος. Στην κορυφή ενός λόφου απέναντι από την ταΐστρα κατασκευάστηκε ένα παρατηρητήριο απ’ όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν τους γύπες και τους αετούς.

birds_8Η περιοχή του Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου πλέον συμπεριλαμβάνεται στον ελληνικό κατάλογο NATURA 2000, ενώ αποτελεί μία από τις 27 προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας, για τις οποίες έχει ιδρυθεί φορέας διαχείρισης. Το 2006 με κοινή υπουργική απόφαση η περιοχή χαρακτηρίστηκε Εθνικό Πάρκο με την ονομασία «Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου».

Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου λειτουργεί από το 2003 αναλαμβάνοντας τη λειτουργία του Κέντρου Πληροφόρησης με τρεις συνοδούς επισκεπτών και χρηματοδοτούμενος από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον», αλλά επανδρώθηκε με επιστημονικό προσωπικό (δύο δασολόγους – περιβαλλοντολόγους) το 2007 στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG ΙΙΙΑ/PHARE – CBC  ΕΛΛΑΔΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ που ανέλαβε. Στα πλαίσια του παραπάνω προγράμματος ο Φορέας υλοποιεί το έργο «Διασυνοριακό Κέντρο Τεκμηρίωσης Φυσικού Περιβάλλοντος» που περιλαμβάνει τη δημιουργία και την πιλοτική λειτουργία ενός κέντρου τεκμηρίωσης του φυσικού περιβάλλοντος της διασυνοριακής περιοχής της Ανατολικής Ροδόπης.

Πηγή: Φορέας Διαχείρησης του Εθνικού Πάρκου Δάσους της Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου